Portugal – november 2012

Lissabon

Lissabon en zeker het oude centrum (Baixa) is een historische stad en derhalve kun je niet met de trein tot ver in het centrum komen. Vanuit de westkant kun je langs de Taag naar het station Sodré en vanaf het noordoosten naar station Apolonia. Hoewel in elkaars verlengde is er geen verbinding tussen deze twee stations en kun je niet langs de Taag van oost naar west reizen of omgekeerd.
Ten noorden van het eindstation Apolonia ligt het station Gara do Oriente (station Oost): een hypermodern station met een heel hoog dak, die door de grote hoogte soms onvoldoende bescherming biedt tegen de regen. Dit station ligt vlakbij de plek waar in 1998 de Expo plaats vond en alles daar in de buurt is modern of zelfs futuristisch.
Vanuit het zuiden (vanaf Setubal) kun je de stad bereiken via een enorm imposante hangbrug: Ponte 25 de Abril (brug van 25e april). Het bovendek is voor autoverkeer en daaronder hangt de spoorverbinding. Uiteindelijk kom je via de noordkant van de stad met een enorme boog uit op het station Gara do Oriente en hier is dus ook druk treinverkeer.

foto vanaf de toren van Belem (Torre de Belém)- aan de zuidwest kant van de stad
foto vanaf de toren van Belem – trein onderweg naar het station van Sodré
trein op de giga-hangbrug (brug van 25 april): bovendek voor het autoverkeer en daaronder de treinen
trein op de hangbrug aan de stadzijde
trein op het station Santa Apolonia
station Santa Apolonia

Gara do Oriente

(Hang) brug van de 25e april – stadszijde
Brug van de 25e april