De STAR is een museumlijn, die loopt van Veendam tot Stadskanaal en soms rijdt men door tot Nieuw Buinen. Tot 2018 kwamen er nog treinen in Musselkanaal, maar het tracé Stadskanaal-Musselkanaal is in dusdanig slechte staat dat men dit stuk van de museumlijn heeft afgesloten voor treinverkeer en het is vooralsnog te duur om het te herstellen. Toch beschikt de STAR veruit over de langste historische spoorlijn van Nederland. Het traject Ter Apel-Musselkanaal is al veel langer gesloten – namelijk sinds 1972. Momenteel werkt men hard om de lijn Groningen-Veendam door te trekken naar Stadskanaal. Dit vergt veel aanpassingen, maar de bedoeling is dat Stadskanaal weer met Groningen verbonden wordt via het openbaar vervoer per spoor en als het volgend plan gaat, moet dat in 2025 gerealiseerd zijn.
September 2013
In het weekend van 22 september 2013 waren er ter afsluiting van het rij-seizoen de zogenaamde “Stardagen”, met extra treinritten en een race tegen de trein (Race the train), waarbij hardlopers het opnemen tegen de stoomloc Anna: het parcours loopt van Musselkanaal naar Stadskanaal (ca.10 km) en de trein heeft als handicap dat die bij elke overweg moet stoppen en wachten tot de oversteek veilig kan gebeuren.
Augustus 2015
In het weekend van 1 augustus 2015 vond de manifestatie “Mussailkanaal” plaats en derhalve was er druk treinverkeer tussen Stadskanaal en Musselkanaal. Zelfs de Arriva had een GTW-treinstel ingezet en ook werd er flink heen en weer gereden met de 2278 als trekkracht.
Juni 2017
Augustus 2017
Mei 2018
April 2019
Maart 2023
Juni 2023
Het traject Ter Apel – Nw. Buinen
Op het traject Stadskanaal – Ter Apel rijden al lang geen treinen meer. Het gedeelte Ter Apel-Musselkanaal is in 1972 gesloten en in 1978 volkomen gesaneerd. Op sommige plekken is in het landschap nog iets herkenbaar van wat ooit spoorbaan was, maar op veel plekken is het talud geheel verdwenen en is niet meer te zien waar ooit de rails gelegen heeft. Alleen in Ter Apel zijn de fundamenten nog aanwezig van de oude draaibrug over het Stads-Ter Apelkanaal en de naastgelegen weg heet nog steeds de Viaductstraat. Daar is ook nog iets van het tracé herkenbaar, maar van de locatie waar ooit het station was, is niets meer te zien en ook richting rijksgrens is er amper iets over van de oude situatie, hoewel bij de grensovergang Ter Apel-Haren/Meppen ook nog de oude fundamenten liggen van een spoorbrug over het kanaal. En daar was tevens het absolute einde van de spoorlijn, want de lijn in nooit verder doorgetrokken tot voorbij de Duitse grens, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was. In Musselkanaal was ooit een overgang richting Valthermond en in de tijd rond 1960-1965 reed er sporadisch nog een goederentrein en juist vanwege de lage frequentie is er in deze periode toch nog een vrachtwagenchauffeur verongelukt, die niet rekende op treinverkeer en in botsing kwam met de trein. In 1990 is ook het goederenvervoer tussen Stadskanaal en Musselkanaal gestaakt en bij de oude overgang richting Valthermond houdt het spoor op. De spoorburg daar is een voetgangersbrug geworden en daarachter staat een stootblok. Iets verderop ligt het oude station van Musselkanaal (kijk op deze pagina bij Augustus 2015 – Mussailkanaal) en tot 2018 reed de Star tot daar aan toe met hun treinen. Echter is het tracé en vooral de ondergrond te slecht geworden voor treinverkeer en daarom wordt daar ook totaal geen onderhoud meer aan gepleegd. Of het ooit nog weer gerenoveerd gaat worden is nog maar de vraag en dat zit vooral vast op de kosten natuurlijk. Dit betekent dat de Star nog rijdt tot de losplaats in Nieuw Buinen en vanaf de grens Stadskanaal/Musselkanaal is de spoorbaan teruggegeven aan de natuur. Feitelijk houdt dit in dat alle treinen in Stadskanaal eindigen, want naar Nieuw Buinen wordt slechts sporadisch gereden om de daar opgeslagen materialen op te halen. Via onderstaande foto’s wordt getracht om het traject Ter Apel – Nieuw Buinen in beeld te brengen.